|
Zespół Placówek Oświatowych ul. 3 Maja 97, 34-441 Niedzica tel. (18) 262-94-15
|
Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.
|
Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 9453 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
|
|
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
SZKOŁA PODSTAWOWA
- wykwalifikowana kadra pedagogiczna - wszechstronny rozwój ucznia - bezpieczeństwo ucznia - przyjazna atmosfera
|   | LICEUM PROFILOWANE
- profil ekonomiczno-administracyjny - zarządzanie informacją (informatyka)
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
UZUPEŁNIAJĄCE LICEUM OGÓLNKOSZTAŁCĄCE DLA DOROSŁYCH
|
Wszyscy uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczęszczają do szkoły na zajęcia ogólnokształcące.
Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza małej gastronomii i rolnika uczęszczają do
szkoły także na zajęcia teoretyczne zawodowe. Zajęcia praktyczne w zawodzie kucharz małej gastronomii odbywają się w pracowni szkolnej, a zajęcia praktyczne w zawodzie rolnika, w gospodarstwach rolników indywidualnych i instytucjach związanych z rolnictwem, z którymi szkoła podpisuje odpowiednie umowy. W pozostałych zawodach nauka zawodu składa się z dwóch integralnych, równolegle realizowanych części: praktycznej zorganizowanej w zakładzie rzemieślniczym i teoretycznej zorganizowanej na kursach dokształcających.
Zajęcia dydaktyczno-wychowawcze organizowane są w następujący sposób:
- w klasie I uczniowie uczęszczają do szkoły przez trzy dni, natomiast pozostałe dwa dni przeznaczone
są na praktyczną naukę zawodu u konkretnych pracodawców (w zawodzie kucharz małej
gastronomii - praktyka w pracowni szkolnej)
- w klasie II zajęcia odbywają się na tej samej zasadzie jak w I
- w klasie III uczniowie uczęszczają do szkoły w jeden dzień, natomiast pozostałe dni na praktyczną naukę zawodu do pracodawcy
Celem nauki zawodu jest opanowanie przez ucznia, młodocianego pracownika, umiejętności
praktycznych i teoretycznych w zawodzie i potwierdzenie ich dowodem kwalifikacji zawodowych
w drodze przystąpienia do egzaminu czeladniczego lub potwierdzającego kwalifikacje
zawodowe (rolnik, kucharz małej gastronomii).
Świadectwo czeladnicze lub tytuł zawodowy umożliwia absolwentowi zatrudnienie na stanowisku
wymagającym kwalifikacji zawodowych na tzw. pierwszym poziomie. Egzaminy czeladnicze
przeprowadzają komisje egzaminacyjne Izb Rzemieślniczych, a egzaminy potwierdzające
kwalifikacje zawodowe w zawodach: kucharz małej gastronomii i rolnik - komisje egzaminacyjne
Wymagana dokumentacja do Zasadniczej Szkoły Zawodowej:
- podanie o przyjęcie do szkoły z określeniem wybranego zawodu
- potwierdzona kopia świadectwa ukończenia gimnazjum
- potwierdzona kopia zaświadczenia o wyniku egzaminu gimnazjalnego
- zaświadczenie lekarskie potwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy
w danym zawodzie - kandydat zobowiązany jest pobrać ze szkoły skierowanie na badanie lekarskie
- orzeczenia kwalifikacyjne publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej
specjalistycznej w przypadku kandydatów z wadami słuchu, wzroku, narządów ruchu i innymi schorzeniami
- zaświadczenie o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty konkursów
Informacja o Liceum Profilowanym:
- cykl kształcenia wynosi 3 lata
- w zakresie rozszerzonym prowadzone jest nauczanie języka angielskiego
- proces kształcenia w liceum profilowanym zapewnia dobre przygotowanie ogólnokształcące, umożliwiające zdanie egzaminu maturalnego oraz kontynuowanie kształcenia w akademiach, szkołach wyższych lub policealnych na równi z absolwentami liceów ogólnokształcących
Wymagana dokumentacja do Liceum Profilowanego:
- podanie o przyjęcie do szkoły
- poświadczona kopia świadectwa ukończenia gimnazjum
- poświadczona kopia zaświadczenia o wyniku egzaminu gimnazjalnego
- orzeczenie dotyczące kształcenia i nauki zawodu, wydane przez lekarza w Gminnym Ośrodku Zdrowia
- orzeczenie kwalifikacyjne Publicznej Poradni Psychologiczno—Pedagogicznej w tym Publicznej Poradni Specjalistycznej w przypadku kandydatów z wadami słuchu, wzroku, narządów ruchu i innymi schorzeniami
- zaświadczenie o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty konkursów organizowanych przez kuratora oświaty
- dwie fotografie
Dodatkowe informacje o szkole:
- szkoła dysponuje pełnowymiarową halą sportową i pracownią do prowadzenia zajęć praktycznych z kucharstwa
- uczniowie korzystają z pracowni komputerowej, biblioteki i sklepiku
- uczniowie Zespołu Szkół w Niedzicy uczestniczą dodatkowo w różnego rodzaju imprezach
lokalnych i konkursach m.in. Pożegnanie Lata, Konkurs Literacki "To lubię"
|
Pełna prezentacja szkoły pojawi się po zatwierdzeniu oferty przedstawionej szkole.
Jeżeli szkoła nie otrzymała oferty, prosimy o kontakt:
zmiany@szkolnictwo.pl
Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:
X
TO JEST ROBOCZA PREZENTACJA JEDNOSTKI!
Zapraszamy jednostkę edukacyjną do współpracy.
Wypełnij formularz >>>
Od 20tu lat najpopularniejszy i największy
informator branży edukacyjnej
- przedszkola, szkoły, uczelnie -kolonie, zielone szkoły - inne jednostki
|
OKS www.szkolnictwo.pl e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl - ponad 1,5mln użytkowników/mies.
|
Zarejestruj się lub zaloguj, aby mieć pełny dostęp do informatora o szkołach.
Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").
|
|
|